Jumaat, 16 Mei 2014

Inti Kari Daging untuk Samosa/Karipap/Pau

Keledek Oren Potong Dadu

Bahan-Bahan

1 kg Keledek Oren
½ kg Daging Kisar
1 Biji Bawang Besar 
1 Biji Bawang Putih
1 Kiub Ayam / Ikan Bilis
2 Paket Kecil Serbuk Kari Daging
Garam 
Air
3 Sudu Besar Minyak (unuk menumis)

Cara-Cara

1. Tumbuk bawang besar dan bawang putih hingga lumat, kemudian tumis di dalam kuali. Bila sudah agak berbau wangi masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis seketika masukkan keledek. Masukkan air sehingga keledek tenggelam. Masukkan kiub dan garam secukup rasa. Masak gunakan api biasa sehingga kering, kacau selalu supaya tidak hangit dibawah.




 Selamat Mencuba
Inti boleh disimpan didalam bekas dan di simpan didalam frezzer/peti ais sejuk beku untuk jangkamasa panjang. Jika nak guna bolehla keluarkan inti tersebut dan biar pada suhu bilik...   




Tiada ulasan:

Catat Ulasan